сряда, 9 април 2014 г.

Проект "Музите" - Гала Дали

Оставайки на сюрреалистична вълна, следващото вдъхновение приело формата на жена се казва Гала Дали.


Гала

Елена Дяконова е рожденното име на Гала. Тя е родена в Казан, Русия през 1894г. Живее в Москва със семейството си, а благодарение на пастрока си получава високо образование и започва да преподава в начално училище.

Обувка-Шапка, носена от Гала Дали (1938)

Елюар и Гала

Гала заболява от туберколоза и семейството й я изпраща в санатариум в Швейцария. Там тя среща Пол Елюар. Общата им страст към четенето ги сближава, влюбват се и през 1917г. се женят. Година по-късно се ражда единствената дъщеря на Гала – Сесил, която Гала игнорира през целия си живот.

Дали, Гала, Елюар, Нуш


Елюар, Гала и Ернст

Пол Елюар започва да се изявява като поет и заедно с Гала се приобщават към възникналото сюрреалистично движение по това време. Освен вдъхновение за стиховете на Елюар, тя става водеща муза на цялото движение, включително на Андре Бретон и Макс Ернст. Между Гала и Ернст се заражда връзка, която не била тайна. Тримата, заедно с Елюар прекарват няколко години в тройно съжителство. В творчеството си Макс Ернст прави редица портрети на Гала.

Ернст, Гала, Елюар

Гала Елюар от Макс Ернст (1924)



Салвадор Дали и Гала Дали

Елюар се запознава със Салвадор Дали в Париж през пролетта на 1929г. Дали кани Гала и Елюар да прекарат лятото в Каракес, Испания заедно с още негови приятели, сред които са и Рене Маргит и съпругата му Жоржет.
Гала и Дали се влюбват моментално, заживяват заедно и по-късно се женят. От този момент нататък биографията на Гала е неразривно свързана с тази на Дали. Той подписва картините си с неговото и нейното име, а тя е негов действащ агент.

Поради предполагаемата фобия на Салвадор Дали от женски гениталии се смята, че той бил девствен до момента на срещата си с Гала. Тя била повече негова муза, отколкото интимен партньор. Гала изпитвала силно сексуално желание през целия си живот и затова имала многобройни извънбрачни връзки насърчавани от Дали, който практикувал кандаулизъм (сексуална практика или фантазия, в която мъжът разкрива физически партньорката си, за доставяне на воайорско удоволствие на други хора). Гала имала сексуална връзка дори и с бившия си съпруг – Пол Елюар.

Вече седемдесет годинишна, Гала силно страдала по загубената си младост и се опитвала да си я върне чрез контакт с млади момчета, хранителни лечения и операции. Уморена и отегчена тя намира малък средновековен замък близо до Жирона, Испания, където да живее далеч от грижата и менажирането на съпруга си. Дали реставрира замъка, рисувайки го с красиви стенописи, но въпреки това той  имал право да посещава жена си само чрез писмена покана от нея.


Дванадесет години след това Гала умира и бива погребана в замъка си. Салвадор Дали живее още няколко години, но със смъртта на Гала умира и вдъхновението му и желанието му за създаване на изкуство. 



Leda Atomica (1949)



Няма коментари:

Публикуване на коментар